Študijski center za industrijsko demokracijo

Posebni pogoji za predstavnika delavcev v NS

Vprašanje:

Ob izvajanju postopka za izvolitev predstavnika delavcev v nadzornem svetu (NS) smo v zvezi s kandidatom, ki ni zaposlen v družbi in bi bil izvoljen kot t.i. zunanji delavski predstavnik v NS, naleteli na zanimivo razlago določbe 3. odst. 79. člena ZSDU. Določba naj bi namreč izključevala možnost izvolitve zunanjih članov NS - predstavnikov delavcev, ker nimajo aktivne in pasivne volilne pravice za svet delavcev. Ali ta razlaga drži?

Odgovor:

Določba 3. odstavka 79. člena ZSDU se glasi: »Za predstavnika delavcev v nadzornem svetu oziroma upravnem odboru družbe ne more biti izvoljena v družbi zaposlena oseba, ki po tem zakonu nima pravice voliti in biti izvoljena v svet delavcev.«

Določba je po mojem mnenju popolnoma jasna in je ni mogoče tolmačiti na zgoraj omenjeni način. Nanaša se izrecno na »v družbi zaposlene osebe« (ki nimajo aktivne in pasivne volilne pravice za svet delavcev), ne pa na morebitne zunanje člane. Hkrati pa določbe ZGD-1 v ničemer ne prepovedujejo izvolitev zunanjih predstavnikov delavcev v NS.

Kodeks upravljanja javnih delniških družb celo priporoča, da naj bi se tudi glede delavskih predstavnikov zagotavljala t.i. neodvisnost nadzornikov na ta način, da bi sveti delavcev za svoje predstavnike v NS volili zunanje člane. Osebno sem mnenja, da je - kadar je to pač izvedljivo, tj. v primerih, ko imajo predstavniki delavcev v NS vsaj dva člana - najprimernejša kombinacija notranjih in zunanjih predstavnikov. Prvih zaradi dobrega poznavanja podjetja, drugih pa zaradi nesporno večje neodvisnosti od uprave.

Bavdkova ulica 50, 4000 Kranj, tel.: (04) 231 44 70